• Головна
  • Новини
  • У Львові презентують меню з Титаніка за день до трагедії
У Львові презентують меню з Титаніка за день до трагедії

У Львові презентують меню з Титаніка за день до трагедії

06 червня 2014, 13:42

«Меню як мистецтво - ІІ» - під такою назвою вже вдруге в рамках гастрономічного фестивалю «Львів на тарілці» пройде виставка французьких та американських ресторанних меню ХIХ ст. - першої половини ХХ ст. Зібрав цю унікальну колекцію відомий львівський ресторатор Вардкес Арзуманян. Триватиме експозиція з 11 по 30 червня 2014 р.  в Палаццо Бандінеллі, Львівський історичний музей (пл. Ринок, 2).

На виставці буде презентовано близько сотні меню, які були оформлені відомими французькими графіками ХХ ст. – Франциском Пульбо, Жоржем Емаром, Луї Жу, Жоржем Вілла та ін. Вишукані, майстерно зроблені, вони вирізняються естетикою, деякі сповнені еротики, а деякі – тонкого гумору.

Цьогоріч експозиція приверне увагу раритетним експонатом, який нещодавно поповнив колекцію Вардкеса Арзуманяна, – меню Титаніка за день до трагедії. Також яскравими акцентами виступлять два меню з оригінальними ілюстраціями Альфонса Мухи.

«У першу чергу хочеться зауважити, що меню - це спосіб комунікації з аудиторією, - розповів Вардкес Арзуманян. -  І ось тут вже різні інтерпретації цієї комунікації. У минулому столітті, наприклад, ресторатори створювали меню спільно з відомими художниками, і за допомогою живопису передавали цілу історію. Меню має набагато більшу цінність, ніж багато хто собі зараз представляє. І це дійсно справжнє мистецтво, що я і хотів продемонструвати, організувавши цю виставку. У моїй колекції ще понад 1000 цікавих меню, і я сподіваюся, що в найближчому майбутньому у мене буде можливість показати і їх теж», - додав ресторатор.

Директор Фестивалю «Львів на тарілці» Андрій Сидор зазначив: «Ми ставимо собі за мету спільно з рестораторами, шеф-кухарями, митцями, львовознавцями презентувати традиційну Львівську кухню, а також дати поштовх до створення нової гастрономічної культури міста, яка стане важливою складовою його унікального, особливого стилю життя».

Нагадаємо, з 28 по 30 червня у Львові відбудеться III Гастрономічний Фестиваль «Львів на тарілці», який презентує особливий смак страв Львівської кухні. 

Організатор фестивалю: компанія «Дік-Арт»

Сайт: www.lvivontheplate.com.ua 

Довідка

Історія ресторанних меню не така вже й давня. Перші меню виникли у Франції в часи Людовіка XV. Невід’ємною складовою ресторанного сервісу вони стали лише з середини ХІХ ст. В меню відображається не тільки історія гастрономії, але й історія графічного мистецтва. Вигляд ресторанних меню синхронно змінювався зі зміною стилів: насичений деталями історизм, співучі лінії модерну, декоративність арт-деко, практичний дизайн 1930-1940-х рр. 




Теми:  виставка, меню